Aki keres az talál? Történetek a munkaerőpiacról

Új állást akarok

Új állást akarok

12 tanács állásinterjúra

2015. április 14. - Showmiller

A múltkor már írtam szintén 12 tanácsot, akkor az állásinterjúztatóknak. Most nézzük meg a másik oldalt. Elég sok állásinterjún voltam az elmúlt időszakban, és talán ez alapján tudok pár jó tanácsot mondani. 

  1. Egyeztess úgy időpontot, ami Neked is jó. Mondd el, ha felhívnak, hogy mikor jó és mikor nem jó Neked, és ezek alapján egyezzetek meg. Ha csak rohanva, késve vagy nem biztosan tudsz odaérni akkor az kockázatos.
  2. Érkezz pontosan! Tartsuk tiszteletben egymás idejét. Azt hiszem erről nem is kell többet beszélni.
  3. Próbálj megfelelően öltözni. Ez nem mindig könnyű, mert sokszor nehéz belőni mi az elvárt. Van ahova kell az öltöny nyakkendő, de sok IT cégnél, elég cikinek hat ha ilyen elegánsan mész oda. Ez azért nehéz ügy, mert az is gáz, ha túlöltözöd. Ez akkor érdekes, ha a munkahelyedről mész, mert akkor úgy kell menni, hogy ott se tűnjön fel.
  4. Légy képben! Amikor odamész akkor tudd, hogy milyen állásról van szó, és legyél képben a feltételekkel is, azzal is, aminek esetleg nem felelsz meg. Nem érdemes számolatlanul jelentkezni minden állásra, mert akkor pont ezt a lehetőséget veszíted el. Inkább kevesebbet vegyél célba, fókuszáltabban. Legyél felkészült a céggel kapcsolatban is: mi a fő profil, mi mindennel foglalkoznak, főbb referenciáik stb. Ezzel egyrészt tudod milyen tudásra lehet szükséged, másrészt felkészült benyomását kelted.
  5. Bemutatkozáskor emeld ki, legyél büszke az eddigi eredményeidre, tapasztalataidra, különösen ami az adott esetben releváns. Elvégre azért vagy ott, hogy eladd magad, hogy meggyőzd a másik felet, Te kellesz nekik! Nem kell nagyon szerénykedni, ez nem az az alkalom, ugyanakkor... 
  6. az sem jó ha túl sokat beszélsz. Ha kérdeznek válaszolj, lehetőleg minél alaposabban, de mint a hivatkozott posztból látható az sem jó, ha túl sokat beszélsz.
  7. Szemkontaktus, határozott kézfogás! Ezek fontosak!
  8. A kérdésekre válaszolj rendesen, lényegre törően. Van hogy néha inkább elkerülnéd a választ, ezt is lehet, csak ügyesen, mert ha nem jól csinálod, akkor könnyen feltűnik.
  9. Ha valamihez nem értesz, vagy kevés a tapasztalatod akkor az a korrekt, ha ezt őszintén megmondod. Sokkal jobb, mint ha később derül ki. 
  10. Kérdezz! Ha valami érdekel, nem világos az állással kapcsolatban kérdezz. Ez a beszélgetés nem arról szól, hogy ők kérdeznek, és Te válaszolsz, hanem Te is kérdezz!
  11. Kérdezd meg, mikorra várható a visszajelzés és ha továbbjutsz, mi a következő lépes! Tudnod kell mikor kapsz infót és mire számíthatsz. Én szoktam kérni, hogy mindenképpen kapjak visszajelzést, ez általában nem is szokott gond lenni.
  12. Ha próbafeladat vagy helyzetgyakorlat van (értékesítő állásoknál szokott ilyen lenni), akkor próbáld nyugodtan végiggondolni, és annak megfelelően megoldani. Gondolkozz mielőtt bármit teszel vagy mondasz!

  +1. Ne légy elkeseredve ha nem sikerül, majd jön a következő!

Remélem nem hagytam ki semmit, de a lista természetesen szubjektív és bővíthető. 

Ha van egy történeted a munkaerőpiacról álláskeresőként, amit szívesen megosztanál, írd meg nekem az ujallastakarok.blog@gmail.com címre. Diszkréció garantált!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujallastakarok.blog.hu/api/trackback/id/tr307360152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.04.14. 14:21:53

"Ha valamihez nem értesz, vagy kevés a tapasztalatod akkor az a korrekt, ha ezt őszintén megmondod. Sokkal rosszabb, mint ha később derül ki. " ---- nem. Sokkal jobb. Derüljön ki, ha valamihez nem értesz, és jelezd, hogy hajlandó vagy megtanulni.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.04.14. 15:00:59

Ezt akartam, írni, köszi, javítom!

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.04.14. 15:13:20

@jobangel: Már javítottam is, köszönöm a helyreigazítást!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.04.14. 16:18:30

@Showmiller: Nagyon szívesen :)

Köszönöm a rám mutató linket az oldalsávban :)

báró Csekonics 2015.04.14. 20:56:09

"ez általában nem is szokott gond lenni" - meglepődnél, milyen komoly cégeknél is az sajnos.
Ja, és a fejvadászok nagy többségénél is.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.04.14. 21:32:31

@báró Csekonics: Valószínűleg igazad van, de azért lássuk be, ez nemcsak hogy elég gáz, de a másik fél semmibevétele is...
süti beállítások módosítása