Aki keres az talál? Történetek a munkaerőpiacról

Új állást akarok

Új állást akarok

12 tanács állásinterjúztatóknak

2015. március 24. - Showmiller

Sokszor lehet arról olvasni, hallani, hogy egy állásra jelentkezéskor mi mindenre kell odafigyelni, hogyan írjunk jó CV-t, hogyan viselkedjünk állásinterjún stb. Ezekből sok esetben lehet hasznos tanácsokat gyűjteni, de azért némi gyakorlattal és józan ésszel jól lehet kezelni ezeket a helyzeteket. De nincs ezzel baj, legyenek ilyen tanácsok, én is tanultam már belőlük. 

Nekem ezzel kapcsolatban sokkal inkább az a kérdésem, hogy a másik oldal nem szokott hasonló jótanácsokat kapni? Ott is elférne, mert azért sok helyen lenne mit javítani. Szóval összeszedtem azt a 12 tanácsot, amit így a túloldalról szeretnék eljuttatni az Igen Tisztelt HR-eseknek, Állásinterjúztatóknak.

  1. A kiírt álláshirdetés legyen elég specifikus. Derüljön ki belőle mit várnak, milyen feladatok járnak a pozícióval stb és különösen az, hogy milyen szintű embert keresnek (junior, senior, szakértő, gyakornok).
  2. A kiírt álláshirdetés és az elvárások -- és természetesen a hozzáállás -- emellett azért legyen elég nyitott és rugalmas a jelentkezőre vonatkozóan. Nem feltétlenül csak azok a meghatározott végzettségek mellett tudja valaki azt a feladatot jól ellátni.Tehát ha valakiben látjuk a fantáziát, de nem rendelkezik valamivel abból amit elvárunk még lehet kiváló munkatárs az adott pozícióban (az informatika világából tudnék mesélni leginkább). Tehát a végzettség a fontos, vagy a feladattal kapcsolatos tudás, tapasztalat és rátermettség. Ez érdemes még az álláshirdetés kiírása előtt tisztázni.
  3. Ha valaki beküld egy jelentkezést, kapjon egy visszajelzést arról, hogy beérkezett. Ez lehet egy automatikus email is. Nem kell vele foglalkozni, de azért ad egy visszajelzést, hogy a jelentkezésem beérkezett és nem kallódott el a levegőben. Így tudom, hogy ha nem hívsz fel, akkor azért van, mert nem érdekellek, nem azért mert nem kaptad meg.
  4. Mielőtt kapcsolatba lépsz a jelentkezővel olvasd el a beküldött anyagát. Ha elvárjátok a szakmai önéletrajzot esetleg a motivációs levelet, akkor a jelentkező is elvárja hogy olvassátok el.
  5. Aki az CV-je alapján nem felel meg (túl kevés, túl sok stb.), és nincs rá remény hogy a jövőben lehet közös jövő (nem feltétlenül erre az állásra, hanem akár másra a későbbiekben is), akkor ne húzzuk egymás idejét. (valamelyik nap felhívtak egy cégtől ahova jelentkeztem és megkérdezték, hogy megszereztem-e már a diplomát. Kiderült, hogy gyakornokot keresnek, de akkor ez miért nem derült ki a hirdetésből és miért is hívott fel?). 
  6. Interjú időpont egyeztetéskor érdemes figyelembe venni, hogy az illető sok esetben dolgozik, nem tud mindig rendelkezésre állni, még akkor is ha állást keres (van munkahelye és főnöke). Tehát 1 napon belül nem biztos, hogy el tud menni interjúra délelőtt 11-re. Vagy ajánlj neki 2 időpontot, abból már tud válogatni, vagy ne 1-2 nappal előtte hívd fel!
  7. Interjún legyél pontos, lehetőleg ne késs! Nemcsak a Te időd drága, a jelentkezőé is. Ha már eldöntötted, hogy nem érdekel a jelentkező, akkor ne húzd az idejét, köszönjetek el. Minek hitegetni a másikat?
  8. Mutatkozzunk be egymásnak! Az interjún bemutatkozást vársz, de Te is mondj néhány mondatot a cégről és a pozícióról. Nyilván a jelentkező olvasta a hirdetést, és a legtöbb esetben utána is nézett a cégnek. De néhány mondat arról, mivel foglalkozik a cég, és mi lenne az új munkatárs feladata nagyon hasznos tud lenni. 
  9. Azért tegyél fel kérdést, mert érdekel a válasz. Ha előírt protokoll, de láthatóan nem érdekel, akkor ismét csak húzzuk idejét. Ha nem érdekel a válasz, nincs időd meghallgatni ne kérdezz!
  10. Az interjú idején a jelentkezővel foglalkozz, lehetőleg ne mással. Neked hogy esne, ha a jelentkező interjú közben felvenné a telefonját? Figyeljetek egymásra, és legyél nyitott a másik ember iránt. azért vagytok ott! 
  11. Mondd el mi a következő lépés. Mikor várható döntés a továbbiakról, mikor jelzel vissza, akkor is ha ő kiesett a kiválasztási folyamatból.
  12. Visszajelzés! Mindenképpen jelezz vissza, akkor is ha nemleges a válasz. Ez lehet akár egy 1 soros email, ami nem kerül semmibe, de azért adjuk meg egymásnak a tiszteletet.   

 

+1. Ha valaki nem az első körben esett ki, esetleg úgy gondolod, hogy érdemel annyit, akkor esetleg lehet mondani egy rövid indoklást miért esett ki. De ha ez láthatóan nem igaz, akkor inkább ne mondj semmit!

Szóljatok hozzá bátran, érdekel a véleményetek!

Ha van egy történeted a munkaerőpiacról álláskeresőként, amit szívesen megosztanál, írd meg nekem az ujallastakarok.blog@gmail.com címre. Diszkréció garantált!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujallastakarok.blog.hu/api/trackback/id/tr567282819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2015.03.24. 18:51:28

+2: Ne ködösíts, és ne hazudozz! A szemben ülő jelölt sem hülye, és 2 perc alatt leveszi, hogy a munka szar, a fizu kevés, amúgy meg a szokásos multicéges környezet van. Kár előadni a csodamunkahelyet.

Blogger Géza 2015.03.24. 19:10:18

"Neked hogy esne, ha a jelentkező interjú közben felvenné a telefonját?" Nem szimmetrikus a helyzet, az interjúztató várhat igen fontos üzleti telefont, nem biztos, hogy annál te fontosabb vagy.

"Mielőtt kapcsolatba lépsz a jelentkezővel olvasd el a beküldött anyagát. Ha elvárjátok a szakmai önéletrajzot esetleg a motivációs levelet, akkor a jelentkező is elvárja hogy olvassátok el." Nyugodj meg, elolvassuk. de ez nem azt jelenti, hogy amikor odaérsz, fejből tudni fogja mindenki, aki veled szemben ül. Én az elmúlt pár hétben több mint 100 CV-t és motivációs levelet olvastam el (veszünk fel embereket), szerinted mindet bemagoltam?

A többi nagyjából OK.

Blogger Géza 2015.03.24. 19:11:42

@Papírzsepi: Ezzel a hozzáállással ne is menjél el interjúra, ha két perc alatt felméred, hogy a munka szar, inkább menj el mentalistának.

dr. pretender 2015.03.24. 19:35:15

én az olyan álláshirdetéseket hiányolom, amikből kiderül, hogy az elvárásokon túl mit is KÍNÁL a cég.

padisah 2015.03.24. 20:27:09

nem ártana az sem, ha az álláshirdetés tartalmazná a munkavégzés pontos helyét is, akár térképen, hogy a jelentkezőknek legyen mérlegelési lehetősége milyen messzire akar vagy hajlandó eljárni dolgozni

az első két pont (specifikus vs rugalmas elvárások) kapcsán jutott eszembe, hogy a jobban megfogalmazott állásajánlatokban van egy "kell" rovat, a feltétlenül elvárt képességekkel, és egy "jó ha van" rovat, ami plusz pontokat jelent. Ez sajnos sok helyen hiányzik, vagy összemosódik a kettő, tipikusan amikor cégvezető, hr témában amatőr ember írja.

padisah 2015.03.24. 20:28:57

a másik ami eszembe jutott, hogy a felvételiztető nem hagyja szóhoz jutni a jelöltet, átkapcsol marketing üzemmódba, és megpróbálja a céget eladni, úgy hogy közben nem is derül ki a jelentkező mit tud, ők mit várnak, és hogy van-e megfelelés a kettő között

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2015.03.24. 20:39:57

@Blogger Géza: miért, szerinted milyen állásra keresek embert? Eleve görbített kanalat kérek az önéletrajz mellé...! :)

Blogger Géza 2015.03.24. 20:45:25

@padisah: Ha egy cég anonim módon hirdet, nem várhatod el, hogy közölje a GPS koordinátáit. Ha meg név szerint, akkor rendszerint rövid guglizással kideríthető, pontosan hol is van.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.24. 21:16:13

@Papírzsepi: Jogos :-) . Én amúgy most pont ilyen multikörnyezetre vágyom az állami szférából.

@Blogger Géza: Oké, asszimetrikus a helyzet, de adjuk meg egymásnak a tiszteletet. És a helyzet nem mindig asszimetrikus, mert van amikor a cégek versengenek az emberért, és ez az adott esetben nem mindig tudott információ.
Nem, nem várom, hogy bemagold. Csak ha beszélsz vele, vagy felhívod, akkor tedd ki, hogy lásd, és előtte nem baj ha elolvasod. Ha nem olvassa el az interjúztató, akkor miért várja, hogy én felkészüljek, és miért húzzuk egymás idejét?

@dr. pretender: Igen, mert ez is fontos része az információnakm ez is szempont, amikor döntök a jelentkezésről.

@padisah: Egyetértek!

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.24. 21:16:48

@Blogger Géza: Persze, nem kell közölni, de közelítőleg jó ha megmondják. Elég a város, vagy elég, hogy Budapest, mert nem mindig egyértelmű.

Blogger Géza 2015.03.24. 21:25:13

@Showmiller: Budapestet szerintem közölni szokták. Egy vidéki kisváros esete olykor macerásabb, mert a cég profiljával kiegészítve gyakorlatilag beazonosíthatóvá teszi a céget. De ez még megyeszékhelynél is előfordulhat.

Blogger Géza 2015.03.24. 21:26:24

@Showmiller: Jó, hát a jelölt életrajzát persze ott kell tartani interjú alatt kéznél, van, aki ezt nem teszi meg???

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.24. 21:33:28

@Blogger Géza: Igen, sajnos van. Volt két interjúm is, igaz mindkettő telefonon, ahol egyértelmű volt, hogy az interjúztató nincs képben velem. Például megkérdezte, hogy befejeztem-e a tanulmányaimat, és hogy hol lakom (ami szintén szerepel a CV fejlécében).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.03.24. 21:59:53

Az álláshirdetésnél érdemes a konkrét elvárásokat több kategóriába osztani, mi az alapvető és mi jelent pluszt. A végzettségnél is érdemes odaírni, hogy megfelelő tapasztalattal kiváltható (pl. szakirányú diploma helyett másik diploma 10 év szakirányú tapasztalattal ugyanolyan jó lehet). Sokan abba a hibába esnek, hogy valakinek az ikertestvérét keresik és csodálkoznak, ha nem találnak ugyanolyan embert...

Nem árt, ha a HR-es és az interjúztató szakmai vezető is elolvassa a beérkezett önéletrajzot, lehetőleg közvetlenül az interjú előtt, nem egy hónappal korábban...

Az első személyes beszélgetésen érdemes a fizetési igényt tisztázni, hogy ne legyenek belőle félreértések. És nem árt a hirdetésben se megjelölni egy sávot, a "versenyképes jövedelem" nem jelent semmit sem...

padisah 2015.03.24. 22:43:16

@Blogger Géza: Nem támogatom az anonim hirdetéseket, de ha valaki ragaszkodik hozzá, akkor is legalább település/kerület szintjén adja meg hol van az adott munkahely, mert ez a munkavállaló számára egy fontos szűrő. Én Budapesten belül sem szeretnék a város túloldalára átjárni, vagy olyan helyre ami fizikailag ugyan nincs messze, de nincs oda normális közlekedés.

A nem-anomim vagy kideríthető hirdetések esetén meg az a probléma, ha több telephely is van ahol azt a bizonyos munkát el lehet végezni, és nem derül ki a hirdetésből hogy melyikről van szó. Azért ezt szerencsére meg szokták adni.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.24. 23:31:28

@Blogger Géza: Ha ilyen sok állásinterjút csinálsz, akkor nincs kedved írni egy hasonlót a másik oldalról? Mi az amire érdemes odafigyelni, melyek a legidegesítőbb hibák? stb.

Fodor Balázs 2015.03.25. 05:28:36

Talán a legfontosabb szabály az, hogy a jelentkező az idejét árulja neked és nem a lelkét. Tehát ne várd, hogy úgy lelkesedjen a cégért, mintha az egyik tulajdonosa lenne. De azt se várd, hogy azelőtt lelkesedjen, mielőtt felvetted volna. Minek hitegesse magát, meg álmodozzon, amíg az sem biztos, hogy övé lesz az állás. Nézzük már felnőttnek egymást.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.25. 16:26:13

@Fodor Balázs: Igen, én is többször hitegettem magam és nagyon rossz volt pofáraesni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 16:21:17

Haha, hát ja, ez mind simán elvárható lenne...De van egy olyan saccom, hogy Magyarországon kell még ehhez vagy ötven év...

Például a fizetést miért nem lehet konkrétan megadni?Legalább bruttó vagy nettó órabér szintjén?MIért kell titkolni?Az hogy "versenyképes", na az egy bullshit.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.27. 15:55:51

@geegee: Sajnos az a tapasztalat, hogy messze nem tartunk még itt. Még a nagy multicégeknél sem működik minden így, mert hiába van a nemzetközi know-how, ha az ottülő alkalmazott úgy áll a dolgokhoz, ahogy...

Fridegar87 2015.03.27. 20:31:25

Épp most vagyok túl egy álláskeresésen, és hát én is tudnék mesélni...
A kedvencem az volt, amikor én korrektül elmondtam a HR-esnek, hogy mihez értek, mihez nem, és direkt szóltam neki, hogy az álláskiírásban szereplő egyik elvárásnak nem felelek meg. Ennek ellenére nagyon lelkesen hívott tesztírásra, mert csak alapvető ismeretekre van szükség, blabla. Oké, elutaztam 160km-re, és a tesztíráson szembesültem vele, hogy hát ez minden, csak nem alapvető ismeret. (20 emberből 1 épp hogy megütötte a küszöböt) Nem az bántott, hogy nem sikerült, hanem hogy ezt az egészet elkerülhettük volna, ha a HR-es ember pontosabban tudja, hogy mit keres.
A másik érdekes dolog az volt, mikor mindenféle fejvadász cégek kerestek meg, és volt olyan, aki nem mondta meg, hogy melyik céghez keres embert, mert nem mondhatja meg nekem... akkor már nagyjából 6-8 helyre beadtam jelentkezést, ennek ellenére elvárta volna, hogy lutrira szabadnapot kérve, elutazzak egy személyes egyeztetésre.
Szerencsére én túl vagyok rajta, hamarosan kiderül, hogy jól választottam-e. Kitartást kívánok minden álláskeresőnek!

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.28. 22:12:47

@Fridegar87: Köszi a hozzászólást! Én is szeretnék már túl lenni rajta...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.29. 08:10:02

@Showmiller: Kösz, akkor jól sejtettem.Remélem már sosem kell magyar állásokért folyamodnom...
:-(

Fridegar87 2015.03.29. 10:50:20

@geegee: Azért ez a fizetéses dolog szerintem nem ilyen egyszerű. Jó, egy sávot talán megadhatnának, hogy kb mennyi, de egy nem kezdő jelentkező általában tisztában van azzal, hogy mennyi a munkája piaci értéke. Az meg, hogy mennyit hajlandó adni a cég, nagyban függ attól is, hogy a jelölt milyen, és ugye valójában inkább erre fizetnek, nem az állásra.
Az én fizetési igényem szerintem kicsit több volt, mint amit egy ilyen hirdetésbe beleírtak volna, viszont gond nélkül megkaptam. Szóval nem biztos, hogy mindig az a jó, ha a vállalat megmondja, és pont.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.31. 09:53:13

@Fridegar87: Persze, ez így rendben. De a kedvencem, amikor megkérdezik, mennyit szeretnék, és ők pontosan tudják, hogy mennyit akarnak adni. Akkor nem egyenesebb azt mondani, hogy erre az állásra mi ennyit fizetünk, megfelel? Ha megfelel, akkor tök mindegy mit mondott volna. De ha megkérdezik, akkor azért is kieshet mert alul árazza magát és azért is, mert felül... Egyenes beszéd nem lenne egyszerűbb?

StanLee · https://newsroll.net 2015.03.31. 16:44:39

@Showmiller: Ha jo vagy, es kevesebbet kersz, mint amit a ceg adni akar/szokott, akkor is felvesznek. A legutolso munkaadomnal a duplajat kertem annak, mint amit az osztrak munkaadom adott ugyanabban a munkakorben. Amivel kevesebbet kaptam, az az auto volt maganhasznalatra. Egybol a tenyerembe csaptak. Par honapja mar a cegnel dolgoztam, es elkezdtem kerdezoskodni, hogy ki mennyit is kap, azok kozul, akikkel jo viszonyba kerultem. Kiderult, hogy az altalam magasnak tartott fizetes nem is olyan magas, a ceg ebben a pozicioban kb. 50%-kal ad tobbet masoknak, mint nekem. Nagyon jol tudtak, hogy ha bevalok, akkor eves szinten egy eleg jo cost cut-ot tudnak a tulajdonosok fele prezentalni, es mivel akkora fizetesemeles, amivel a tobbiek szintjere tudtak volna hozni, nem helyben, hanem a kanadai anyacegnel kerul jovahagyasra - tehat a nullaval egyenlo a valoszinusege - soha nem is kapnek meg, semmi veszitenivalojuk. Ha elmegyek, akkor max. keresnek mast, ha maradok, akkor is kevesebbe kerulok, mint a tobbi. A cegnek win-win szituacio. Megvartam naluk azt az idot, hogy jogosult legyek a nemet munkanelkuli segelyre, es elmentem toluk, hulye azert nem vagyok, hogy kihasznaljanak. :-)

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.04.02. 07:14:53

@StanLee: Jól hangzik, jól csináltad :-) .
Erről az anyacég hagyja jóvá dologról készül egy poszt... :-)
süti beállítások módosítása