Aki keres az talál? Történetek a munkaerőpiacról

Új állást akarok

Új állást akarok

Barátkozzunk a munkahelyen?

2016. április 05. - Showmiller

Sokszor gondolkodtam már azon, hogy jó-e ha haverkodunk, barátkozunk a munkahelyünkön. A helyzet adja magát, mert elég sok időt töltünk a munkahelyünkön, és jobb esetben elég hasonló érdeklődésű emberekkel dolgozunk együtt. De ha érdeklődés nem is azonos, rengeteg közös élmény és probléma van. 

Nálunk a cégnél elindult egy ilyen haveri körös dolog, engem is hívnak a többiek, de csak óvatosan veszek ebben részt. Azt látom ugyanis, hogy akik valóban összejárnak, és kialakul valamiféle kapcsolat, a munkában már nem feltétlenül tudnak olyan tárgyilagosak és profik lenni, mint kellene. A másikkal már sokkal elnézőbbek. Aztán ha probléma van, akkor meg ott a nehéz helyzet, hogy mit csináljak, nem akarom megsérteni, mert együtt partyzunk, de mégsem jó amit csinál.

Továbbá azt látom, hogy a többi kolléga aki kimarad ebből, az is kicsit ferdén nézi az ilyesmit. Érzi, hogy kimarad valamiből, aminek rossz üzenete lehet felé. A főnökség is kicsit kettős ezügyben, mert persze örül, hogy kialakul valamiféle csapat, ugyanakkor látják ők is, hogy utána már nem megy olyan könnyen a barátok között a számonkérés, együttmunka. 

Ez különösen veszélyes lehet abban a helyzetben, amikor a barátok közül az egyik főnöke lesz a másiknak. Hogyan lehet ezt a helyzetet jól kezelni? Egy kolléganőmön látom, hogy meglehetősen magányos, ezért próbál mindenkivel barátkozni, ami jól is megy neki, mert tényleg jó kis társaság alakult ki körülötte, ugyanakkor vezetői ambíciói is vannak.

A probléma egy különösen kényes fajtája, amikor túlmegyünk a barátkozáson és -- ideális esetben férfi és nő között -- több lesz belőle, legyen az akár ágyba bújás, akár komolyabb kapcsolat. Egyszer voltam ilyen helyzetben, ahol ágybabújás volt (senki nem tudott róla rajtunk kívül), és nagyjából abban az időszakban én lettem bizonyos dolgokban a főnöke. Nem alakult úgy az élet, nem is akartuk, hogy komolyabb kapcsolat legyen belőle, de így is nagyon nehezen kezeltem a dolgot. Aztán megfelelő bizalommal és intelligenciával mindketten jól kezeltük a helyzetet. Mindezt azért is írtam le, mert a kollegina már nem dolgozik nálunk...

Mit gondoltok erről, hogyan lehet jól kezelni az ilyen helyzeteket? Partyzzunk együtt kollégákkal?

 

Írd meg a történeted: ujallastakarok.blog@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ujallastakarok.blog.hu/api/trackback/id/tr878464766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.04.05. 20:41:26

Ott is van némi gond a dologgal, ahol korábbi a barátság, mint a közös munka. Ha viszont előbb kolléga az ember, és utánna barát, akkor az sok lehetőséget vet fel, ami már a gondolattól is macerás.

1. Azért barátkozik, mert olyan szimpi vagyok?
2. Azért, mert most jött, és nem ismervén senkit, próbál kapcsolatot építeni, de ennek semmi köze a későbbi kimenetelhez, tehát vigyázzunk?
3. Azért, mert jól kiismerem magam a cégnél, és rajtam keresztül akar elérni dolgokat? Símulékony alak.
4. Várhatóan a főnöke leszek hamarosan és így próbál idejében helyezkedni? Szervilis gennyláda.
5. Várhatóan a főnököm lesz, de nem elég magabiztos, és így próbál megfelelni a majdani elvárásoknak? Alkalmatlan.
6. Úgy tudja, hogy csapatban lehet nagyot alkotni, és próbál tartozni valahova?

Ez utóbbihoz fűzném, hogy csak szubjektív megközelítésem van. Én magam sosem voltam jó csapatjátékos, valójában még középszerű sem. Ha közös munkáról van szó, akkor annak vállalom egy bizonyos részét, de azt egyedül csinálom, vagy legfeljebb beosztottakkal. Tudok alkalmazott lenni, de ez esetben nem vállalok semmilyen felelősséget, ha mégis, akkor csak főnöki szerepet fogadok el. Ez adotság kérdése, és ennek fényében a munkahelyi barátkozás kimenetele is sokféle lehet.

Szerintem ebben a témában elég nehéz lenne valamiféle szabályt felállítani, vagy akár általános útmutatást megfogalmazni. Minden helyzet más, és a szereplők változásával a helyzet is folyamatosan módosul. Persze lehet, hogy én tévedek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.05. 22:48:11

A munkahelyi barátság csak akkor igazi barátság, ha régebbi a közös munkánál vagy a munkahelyváltás után is megmarad. Addig pedig a helyén kell kezelni a dolgot. Az jó, ha a közvetlen kollégák, egy csoport együtt jár ebédelni, sörözni, sportolni, koncertre, stb. viszont az már problémát szokott okozni, ha beindul a klikkesedés a csoporton belül.

"senki nem tudott róla rajtunk kívül" - vagy csak ti úgy gondoltátok...

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2016.04.06. 11:30:12

@F.M.J.: Köszi! Nem is volt cél az általános szabály felállítása. Csak foglalkoztat ez a kérdés, ezért írtam róla. De köszönöm az összefoglalót, elég jól leírja a helyzeteket :-) .

@Online Távmunkás: Egyetértek, és nehéz is elképzelni kivel lesz utána is barátság (volt akivel azt gondoltam, hogy lesz és nem lett, illetve fordítva. Szóval egy megjósolhatatlan.

A senki nem tudott kérdésről: nyilván igazad van, az emberek nem hülyék, még ha néha azt is hisszük róluk.
süti beállítások módosítása