Aki keres az talál? Történetek a munkaerőpiacról

Új állást akarok

Új állást akarok

Specialisták és generalisták

2016. február 01. - Showmiller

A múltkor beszélgettem valakivel, aki elég jól ismeri a munkaerőpiacot, és azt a nagyon érdekes dolgot mondta nekem, hogy a folyamatos specializáció mellett egyre növekszik, növekedni fog az igény az úgynevezett generalista jellegű munkavállalókra. Nyilván arról van szó, hogy a sok specialistát valahogyan össze kell fogni és szükség van olyan emberekre, aki a legtöbb szereplővel könnyedén szót ért. Nem arról van tehát szó, hogy mindenhez kiválóan ért, nem is ez a dolga, hanem az, hogy több területhez ért valamilyen szinten, érti a folyamatokat, és szót tud érteni minden szereplővel, ismeri, hogy milyen nyelvet/kifejezéseket használnak. 

Én több olyan projektben dolgoztam már, ahol rendkívül nagy hasznát vettem, hogy egy átlag felhasználónál sokkal jobban értem az egyes szoftverek működését, sőt valamilyen szinten még programozni is tudok, értem hogyan működnek az adatbázisok, adatrendszerek stb. Nem állnék neki programozni, ahhoz nagyon kevés a tudásom, de érhetően el tudom mondani egy programozónak, hogy mit szeretnék tőle, illetve meg tudom érteni, ami ő mond, és ezt érthetően tudom közvetíteni más fontos szereplő felé.Most itt egy példát mondtam, de bármi mást is mondhatnék, a pénzügy világától kezdve a gyógyszerészetig bármit. 

Ez szerintem is nagyon nagy előny, és több alkalommal látom, hogy valóban szükség van ilyen szakemberekre. Ennek ellenére mind az álláshirdetésekben, mint az állásinterjúk során egy-egy terület specialistáját keresik. Magamról azt gondolom, hogy tipikusan ilyen generalista tudok/tudnék lenne, mert számos olyan terület van, amihez értek olyan szinten, ami valamilyen szinten elfogadható, sőt kifejezetten olyan helyen szeretnék dolgozni, ahol lehetőség van a többféle tudásomat, tapasztalatomat használni, és nem kizárólag egy szűk területtel foglalkozni.

Végiggondoltam a saját tudáskészletemet, és számos olyan állást hirdetnek, amit szerintem jól be tudnék tölteni, mégis amikor jelentkezem be sem hívnak, vagy ha igen akkor kiesek viszonylag gyorsan mert az egyik vagy másik területen nincs specialista tudásom, pedig az adott feladathoz nem is kellene. Most konkréten ezt az interjút emlegetném, ahol a feladatot teljesen jól el tudtam volna látni, érdekelt is volna, mégis kiestem, mert nem az a végzettségem, amit ők elvárnak (akkor miért hívnak be?). Vagy szintén jó példa, amikor jelentkeztem értékesítőnek, nagyon érdekelt volna az a munka, de kiderült, hogy nincs értékesítési tapasztalatom. Ez nem volt titok, el is mondtam előre, viszont a több szükséges tudásom bőven megvolt, sőt a területen szerintem kiemelkedően jó kapcsolatrendszerem szerintem többet ért volna, mint az értékesítői tudás, amit meg lehet tanulni. 

Szóval nem igazán tudom, hogyan működnek ezek a dolgok, de őszintén bízom benne, hogy előbb-utóbb meg fogjuk egymást találni álmaim állásával. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujallastakarok.blog.hu/api/trackback/id/tr508322838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.02.01. 10:11:26

Nagyon jó a témafelvetés. Ugyan azokat a munkaköröket, amiket manapság komoly végzettséggel "lehet" ellátni, régen sokkal célirányosabb tudáshoz kötötték. Az előző cikkedhez linkelt szatirikus írás is ezt az anomáliát feszegeti. Persze megfizetni nem akarják a magasabb elvárásokat, csak a bürokrácia tobzódik.
Nekem is az a meglátásom, hogy a legtöbb valós tevékenység inkább igényli a kevesebb tudást, de általánosabb rálátást, mint a túlzott specializációt. Csak hogy a szakterületednél maradjunk. Nagyon meglátszik a sok pénzen fejlesztett programokon, hogy a programozó mennyire volt jártas a felhasználásban. Én magam messze állok ettől a világtól, de sokkal szívesebben használom a saját exceltábláimat, mint a csilli-villi specko programokat, amik épp csak a kívánt feladatot nem tudják ellátni, ellenben ezer módon gátolják, hogy hozzáférjek az általuk rosszul kezelt adatokhoz, hogy használhatót csináljak belőlük.
Természetesen tudom, hogy a program önmagában jól működik, viszont aki csinálta, az inkább volt informatikus, mint legalább érintőlegesen szakirányú érdeklődő. Ha kevésbé lenne képzett informatikából, és kissé jártasabb a felhasználásban, akkor segítené a munkámat, így viszont rendkívül hátráltat. Szívesen lemondanék egy kevés külcsínről a belbecs érdekében. Ez az összefüggés szerintem az élet más területén is tettenérhető. Sokkal többet ér egy jogosítvánnyal is rendelkező szakmai vezető, mint egy képzettebb, akit viszont mindenhova szállítani kell, stb.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2016.02.01. 12:27:57

@F.M.J.: Pontosan ezért van szükség olyan generalistákra, aki átlátják a fejlesztő, és a felhasználó oldalát is.
Így van, egyébként teljesen igazad van!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.02.01. 21:13:33

A projektekben tipikusan ilyen generalista a projektmenedzser, akinek dolgoznia kell a példádnál maradva a programozóval és a felhasználóval is, de a projektet finanszírozó vezetővel is szót kell értenie.
Általában minél magasabb pozícióban van valaki, annál inkább generalista, hiszen annál több terület tartozik hozzá és megvannak a csapatában a specialisták, akik egy szűkebb terület szakértői, de ritkán látják át a teljes képet. Az pedig teljesen természetes dolog, hogy nem a legjobb programozó vagy a legprecízebb könyvelő lesz a vezérigazgató, hanem valaki olyan, aki átlátja a cég működését és tudja irányítani az embereket.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2016.02.03. 09:58:36

@Online Távmunkás: Én nem is török vezérigazgatói babérokra, de egy ilyen generalista állásnak azért is örülnék, mert több dologgal tudnék foglalkozni, amiket szeretek. Most ilyesmit csinálok, de szeretném ugyanezt más környezetben, hogy új dolgokat tanulhassak.
süti beállítások módosítása