Aki keres az talál? Történetek a munkaerőpiacról

Új állást akarok

Új állást akarok

12 tanács önéletrajzíráshoz

2015. május 18. - Showmiller

Korábban már szedtem össze hasonlóan 12 tanácsot állásinterjúhoz kapcsolódóan, ezeket itt és itt találod. Most az álláskeresés egyik legfontosabb eszközével az önéletrajzzal foglalkozom. A korrektség kedvéért el kell mondanom, hogy nekem csak mint jelentkező vannak tapasztalataim, tehát a visszajelzések alapján tudok javaslatokat mondani, illetve amit gyakorlott HR-esek elmondtak nekem. Ez nyilván nem azonos azzal, amit egy profi HR-es mondana, ilyeneket és konkrét mintákat a jobangel blogon találhatsz.

  1. A CV-n legyen rajta az elérhetőséged. Tudom banálisnak tűnik, de nem mindig az. Amikor foglalkoznak az anyagoddal a CV külön válik mondjuk az e-mailben küldött kísérőlevéltől, így fontos, hogy szerepeljen rajta az elérhetőséged, mert nem tudnak majd elérni.
  2. Minél tömörebb annál jobb. Gondold csak végig, amikor beérkezik sok CV, vajon végig fogják-e olvasni a 4-5 oldalas CV-det? Egy gyakorló HR-es ismerősöm azt mondja a jó önéletrajz egy oldal. Ott el kell férjen a lényeg. Ha érdekled őket, úgyis behívnak és elmondhatod hosszabban.
  3. A lényeg szerepeljen az első oldalon! Ha kiválóan beszélsz valamilyen nyelvet, vagy tudsz programozni, vagy bármi ami úgy gondolod, hogy komoly érték a munkaerőpiacon vagy az adott álláshoz akkor tedd az első oldalra! Véleményem szerint az első oldal alapján döntik el, hogy tovább olvassák-e, és ha a lényeg a végén van, akkor kár lenne ezért kiesni.
  4. Az eddigi munkatapasztalataidnál ne csak a pozíció megnevezését írd, hanem azt is, hogy mit csináltál, mi volt a dolgod, sőt leginkább milyen eredményeket értél el! Hasonlóan projektek esetében is, ne csak azt írd, hogy miben vettél részt, hanem azt is, hogy konkrétan mi volt a dolgod, milyen eredményt értél el (pl. részt vettem szoftverfejlesztésben? Aki a kávét főzi a csapatnak az is részt vesz, nem?)
  5. Ha bármilyen nemzetközi tapasztalatod van (Erasmus ösztöndíj, nemzetközi projekt, nemzetközi együttműködés, közös munka külföldiekkel stb), mindenképpen emeld ki. Ez jól alátámasztja pl. a nyelvtudást, de azt is, hogy jól tudsz más kultúrákkal együttműködni.
  6. Legyen gondozott és naprakész linkedin profilod, és arra is figyelj mi látható publikusan a facebook oldaladon! Hidd el, megnézik!
  7. Ha egy szervezeten belül több pozíciót is betöltöttél akkor érdemes azokat is megjeleníteni, mert látszik belőle az előrelépés, vagy hogy merre találták meg a helyed. Ez fontos információ lehet!
  8. Ha van olyan tudásod, erősséged, amiben jó vagy, de nincs róla papírod, bátran írd bele! Életünk során sokmindent tanulunk, nemcsak iskolában, hanem más munkahelyeken, vagy akár otthon (lásd gyermekes szülők szervezési tapasztalatai :-) ). Én például elvégeztem pár online kurzust, amelyek nagyon hasznosak voltak, de nincs róla papír. Viszont a tudás értékes!
  9. Munkahelyen kívül tapasztalatok is érdekesek lehetnek: önkéntes munka, sportegyesület vagy a családi vállalkozásban végzett munka bármi. Én hobbiból részt vettem egy szoftver fordításában, és ez is érdekes tapasztalat.
  10. Hobbi! Véleményem szerint a hobbi kulcsfontosságú! Mit csinálsz akkor amikor nincs kötöttség! Ha itt van valami érdekesség, akkor különösen, jó beszédtéma lehet az interjún, ami neked jó, mert nyilván szeretsz róla beszélni.
  11. Nem kell szégyellni ha valamiért kiestél a szakmából és pár hónapig évig mást csináltál. Sokan próbálják ezt kreatívan megoldani, de szerintem az is érdekes lehet, hogy gyeden voltál.
  12. A CV megjelenése legyen egyedi! Akár más betűtípus, akár valami ügyes trükk. Ez kiemelhető a sok 12p times new roman tömegből.

Számos helyen olvashatsz más jótanácsokat, nem is állítom, hogy én tudom a tutit. Az én tapasztalataim alapján ezek szoktak működni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujallastakarok.blog.hu/api/trackback/id/tr267461182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2015.05.18. 17:59:28

Jo iras, de sztem a 12. hulyeseg

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.05.18. 21:38:07

@FikkFakk: Lehet, szerintem jó ha valamivel ki tudsz tűnni a tömegből.

¿Qué tapas hay? 2015.05.19. 00:06:09

"a jó önéletrajz egy oldal. Ott el kell férjen a lényeg"

Elolvasva a további pontokat, a kérdés az, hogyha mindezt a töméntelen információt rá kell írni a CV-re, akkor
1. Mekkora oldal legyen?
2. Mekkora betűkkel legyen írva?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.05.19. 08:09:49

Jó írás, de az egyoldalas CV-t ne erőltessük, mert abba már egy ambíciózus junior sem fér bele :)

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.05.19. 11:55:23

@jobangel: @¿Qué tapas hay?: Tőlem most egy helyen azt kértek. És úgy látom, hogy egyre több helyen ez megy. Ha nem is erőltetjük, abban azért megegyezhetünk, hogy az első oldalon legyen a lényeg.

Szerintem az egy fontos képesség, hogy a lényeget ki tudjuk emelni. Ha a saját dolgainkból sem tudjuk megtenni, hogyan várhatnák el ezt tőlünk a munkánk során?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.19. 13:28:36

erről a hobbiról nem tudtok meggyőzni, hogy minek bele.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.05.19. 14:37:44

@Showmiller: Az, hogy a lényeg legyen kiemelve, oké. De kinek mi a lényeg? Na, a mai posztom pont erről szól :)))

jobangel.blog.hu/2015/05/19/hogyan_emeld_ki_a_legutosebb_munkatapasztalataidat_az_oneletrajzban

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.05.19. 15:46:18

@doggfather: A világ attól szép, hogy mindenki másként látja a dolgokat :-) .

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.05.19. 20:14:44

@Showmiller: Két lehetőség az "egyoldalas" megoldásra kis csúsztatással (elvi felvetés).
1. Az első oldal csak dekoráció alapadatokkal. Ki vagy, honnan jöttél, hol érnek el? Ügyesen kell szöveget szerkeszteni! Így minden érdemi dolog átcsúszik a második oldalra. Mivel az első oldalon a szakmai múltadról semmi sem derül ki, kénytelen lapozni. Ott azonban nem foglalja a helyet a vázlatos bemutatkozás. Több hely van a kifejtésre, rgo elfér egy oldalon.
2. Maradjunk az eredeti formánál. Az első oldalra minden felkerül, de a lényeg csupán vázlatpontokba szedve, ami a második oldalon tételesen kifejthető. Lehet, hogy 10 féle dologban vagy jártas, de az adott munkahely ebből csak háromra kíváncsi, arra viszont részletesebben, mint egy mondat.
A vázlat - kifejtés tagolás minden komolyabb leírást olvashatóbbá tesz.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.05.19. 22:08:08

@F.M.J.: A második megoldás szerintem a járható út. Van egy haverom, jelentkezett egy állásra, amiben nem volt igazán gyakorlata, sőt nem is nagyon értett hozzá, de közel anyanyelvi szinten beszélt angolul. Azért foglalkoztak vele, mert ezt kitette a CV-je első oldalára ezt a képességét. Elmondása szerint meg is mondták neki, hogy különben be sem hívták volna interjúra, ha csak a végén van, mert annyira nem volt ígérete, hogy nem is vették volna észre a végén elrejtve. Felvették.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.05.20. 09:20:12

@doggfather: Tényleg így is gondolom. Senki sem tudja a tutit, és tényleg ettől szép a világ, hogy másként gondolkodunk, másként látunk dolgokat.
süti beállítások módosítása