Aki keres az talál? Történetek a munkaerőpiacról

Új állást akarok

Új állást akarok

(Kis)gyerekes nők a munkaerőpiacon

2016. február 05. - Showmiller

Sokszor hallunk arról, hogy a munkáltatók nem szeretik a kisgyerekes nőket, mert csak a gond van velük, a gyerek sokszor beteg, amiért kiesik stb. Van azonban számos előnye a kisgyerekes nők alkalmazásának. Ezt látom egyrészt a feleségemen, másrészt pedig a munkahelyemen a többi kisgyerekes nőn. Ameddig gyeden vannak otthon a gyerekkel számos olyan képességet fejlesztenek, ami minden munkáltató számára hasznos, és cserébe érdemes bevállalni a gyerek miatt kiesés kockázatát. Ezeket szedem össze az alábbiakban:

  • időmenedzsment - megtanulta, hogy addig tud bármit elintézni, megoldani, ameddig a gyerek alszik. Tehát tudja, hogy a rendelkezésére álló idő rendkívül korlátozott, ezt viszont kiválóan ki tudja használni, és a többszörösét meg tudja ez idő alatt oldani, mint akinél nincs ilyen kényszerből adódó képesség.
  • ebből adódóan a rendelkezésre álló munkaidejét maximális hatékonysággal tölti ki, mert tudja, hogy később nem tudja folytatni.
  • szervezés - ha a bölcsis/ovis gyerek lebetegszik 15 perc alatt megszervezni, hogy az elkövetkezendő napokban ki és mikor vigyáz a gyerekre, figyelembe véve mindenkinek a halaszthatatlan dolgait. Ez sokszor az egész, tágabb családot is mozgatja.
  • előrelátás - megszokta, hogy ha a gyerekkel bárhova mennek, akkor minden várható és váratlan eseményre (hideg, meleg, eső, leeszik a ruháját, bepisil stb), fel kell készülnie, ezért pillanatok alatt pakol össze olyan túlélőcsomagot akár egy pár órás kimozduláshoz is, amivel minden megoldható.
  • Ennek ellenére természetesen vannak váratlan helyzetek, például a hiszti, vagy a váratlan helyen érkező éhség/szomjúság stb. De megtanulta a váratlan helyzetek jó kezelését is, nem esik kétségbe, és a legtöbb esetben megoldja a megoldhatatlant is.
  • Ebből adódóan rendkívül gyorsan tud dönteni, kritikus kérdésekben is.
  • tárgyalástechnika, kompromisszumképesség - a gyerekkel sokszor meg kell egyezni, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy szeretnénk, és ezért mindig fel tud neki ajánlani cserébe valamit (ha jó leszel az orvosnál, akkor kapsz valamit stb). Illetve ide tartozik, hogy pontosan tudja mi az amiből tud engedi, és mi az amiből nem.
  • Megtanulta, hogy akár egy kézzel is tud ebédet főzni (másikban a gyerek), tehát a rendelkezésre álló erőforrásokat maximálisan ki tudja használni.
  • Továbbá nagyon fontos, hogy tudja magáról, hogy nagyon nehezen talál magának (másik) állást, ezért nagyon megbecsüli az aktuális munkahelyét, és rendkívül hálás, ha őt választják.

Tehát véleményem szerint a kisgyerekes nők bármire képesek. További -- esetleg kihagyott -- képességeket írjátok komment-be, és kiegészítem.

Ha van egy történeted a munkaerőpiacról álláskeresőként, amit szívesen megosztanál, írd meg nekem az ujallastakarok.blog@gmail.com címre. Diszkréció garantált!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujallastakarok.blog.hu/api/trackback/id/tr858325960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.10.02. 11:22:49

Ez így nagyon jó poszt lett, azonban sajnos a munkáltatók HR osztályán, a kiválasztásért felelős személyek nagyobb része (gyermektelen, egyedülálló, 30 év alatti, karrierista nőszemély) akiknek kifacsart világképük van a házas, kisgyermekes munkaerőről, legfőképp a nőkről.
Megérne egy előadást az is hogy ezt a téves hiedelmet ami a köztudatban, íratlanul forog, kicsit megváltoztassuk.
süti beállítások módosítása