Aki keres az talál? Történetek a munkaerőpiacról

Új állást akarok

Új állást akarok

Referenciaszemély az álláskeresésben

2015. április 22. - Showmiller

Korábban már írtam, hogy az állásinterjúnál vannak jobb megoldások is. Most egy másik fontos témáról írnék a referenciaszemélyről, aki kulcsszereplő lehet az álláskeresési folyamatban.

Sok álláshirdetésben látom, hogy kérik referenciaszemély megadását. Volt hogy állásinterjún kérték, hogy mondjak referenciaszemélyeket. Értem a mögötte álló gondolatot, mégsem vagyok meggyőződve arról, hogy ez jól működik. Az első és legfontosabb problémám, hogy ha aktuális képet akarok adni magamról, akkor a mostani munkatársaim, főnököm, partnereim közül kellene valakit megadni. Ugyanakkor nem feltétlenül akarom az orrukra kötni, hogy én állást keresek. Ez különösen kellemetlen lehet, ha felhívják az ember főnökét és ott tudja meg, hogy állást keres... Ez igaz a munkatársaimra és azokra a partnerekre, akikkel a munkám során együtt dolgozom, bár nem egy szervezetben munkatársként. Ők tudnának naprakész képet adni rólam... Ha régebbi kapcsolatot adok meg, pl. korábbi munkahelyen lévő főnök, munkatársak, az pedig nem naprakész, mert én is sokat változhattam/tanulhattam azóta. Továbbá nekik sem feltétlenül szeretném elárulni, hogy új munkát keresek. Hogy lehet tehát ezt jól kezelni?

Ha szólok a főnökömnek, hogy bocs, állást keresek, majd ha hívnak szólj pár jó szót rólam. Nem néz ez ki hülyén? Ez még működhet is, ha éppen már kirúgtak, és az ő érdekét már nem sérti, hogy máshol szeretnék dolgozni.

A másik érdekes kérdés az érdekeltség. Érdeke-e a főnökömnek, munkatársaimnak, hogy jót mondjanak rólam? Nem feltétlenül. Ezt már a jelenlegi munkahelyemen is megtapasztaltuk, mivel két kolléga is jött kiváló ajánlással (az egyik a főnök haverjának ajánlásával). Kiderül, hogy mindkettőről azért adtak jó referenciát, mert meg akartak tőlük szabadulni. 

Szintén probléma, hogy bizonyos szint felett az embernek olyan főnökei vannak, akik elég nehezen elérhetőek és nagyon kevés az idejük. Majd biztosan pont az egyik kollégáról próbálnak szépeket mondani két tárgyalás között. Nem tűnik életszerűnek.

Hogy lehet ezt a helyzetet jól kezelni? Nyilván vannak olyan helyzetek, amikor működhet, de korántsem mindig. Ezért furcsa, hogy sokszor kötelezőként kérik, pedig én őszintén szólva nem tudok megadni olyan referenciaszemélyt, jó szívvel megadnék, és még tudja is, hogy állást keresek... Sokszor aki tudja, az nem tud releváns infót adni, mert nem lát rá a napi munkámra. 

Tényleg érdekelne a véleményetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujallastakarok.blog.hu/api/trackback/id/tr727383526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása